Bizden Haberler, Kanser

Böbreği Alınmadan Kanserden Kurtuldu

37 yaşındaki Nazif Evlice geçtiğimiz hafta yoğun bel ağrısı şikayeti ile hastanemize geldi. Doktorumuz Op. Dr. İnanç Yılmaz tarafından yapılan muayenesinde sağ böbreğinde 3 santimetrelik tümör tespit edildi. Bunun üzerine hastaya kapalı “Laparoskopik parsiyel nefrektomi” yapılmasına karar verdi. Yapılan ameliyat ile ilgili olarak bilgiler veren doktorumuz Op. Dr. İnanç Yılmaz, bu ameliyat ile hastanın böbreğinin alınmasına gerek kalmadığını belirterek şunları söyledi;

“Hastamız bize geldiğinde kitlenin böbrek kanseri olduğu belirlenmiş. Elindeki raporlarıyla bize başvuran hastamız için, erken yakalanmış olan böbrek tümörünün çıkartılmasına ve her iki böbreğinin korunmasına karar verdik. Ve hastamıza “Laparoskopik parsiyel nefrektomi” denilen ameliyatı uyguladık. Yani kapalı yöntemle, böbreği almadan sadece içindeki ceviz büyüklüğündeki tümörü tam olarak temizledik. 3. gün evine gönderdiğimiz hastamızın takiplerine devam ediyoruz. Böbrek kanserleri erişkin kanserlerinin yüzde üçünü oluşturur. Erkeklerde daha sıktır. 50-60 yaşlarında daha sık rastlanır. İdrarda kanama, ağrı gibi şikayetler vererek tanı konulan böbrek kanseri oranı yüzde on beştir. Yani çoğu zaman tesadüfen tespit edilirler. En sık ultrasonografi kontrollerinde tespit edilirler. En etkin tedavi yöntemi cerrahidir. Bir çok kanser tedavisinden farklı olarak hastalık hangi evrede olursa olsun böbrek kaynaklı tümörlerde tümörün çıkartılması tedaviye ciddi katkı sağlar.

“TAM TEDAVİ SAĞLANABİLİR”

“Erken yakalanmış, böbrek dışına çıkmamış tümörlerde tam tedavi sağlanabilir. 5 cm’den küçük tümörlerde eskiden tümörlü böbrek tamamen alınırken son yıllarda böbreği almadan sadece tümörü içinden almanın tam tedavide yeterli olduğunu biliyoruz. Ve artık erken tespit edilmiş böbrek tümörlerinde böbrek koruyucu cerrahi yaparak sadece tümörü çıkartıyoruz. Kapalı yöntem olarak anılan laparoskopik cerrahiyle karın bölgesinden üç veya dört delikten girerek hasta böbrekteki kitleyi tam olarak temizliyoruz. Bunu yaparken böbreğin damarlarını birer küçük mandal yardımıyla geçici olarak kapatıyoruz. Böbrekteki kitleyi tam olarak çıkartıp, temizlediğimizden emin olduktan sonra böbrekteki yaralı bölgeyi tamir ediyoruz. İşlem bitince böbrek damarlarındaki mandalları açarak kanama olmadığını gördüğümüzde ameliyatı sonlandırıyoruz.

“İKİ HAFTA İÇİNDE NORMAL YAŞAM”

Kitleyi de özel bir torba yardımıyla mevcut deliklerden birinden hafif genişleterek çıkartıyoruz. Büyük bir yarası olmayan hastamız birkaç gün hastanede kaldıktan sonra bir iki hafta içinde normal yaşamına dönebiliyor. Hastalar, erken teşhis edilmiş böbrek tümörlerinde, tümöründen kurtulmuş ve her iki böbrekleri sağlam olarak hayatlarına devam ediyorlar.”