Değişen Diyet Kültürü Ve Yaşam Tarzı İle Obezite Toplumda Kaçınılmaz Hale Geldi…
Evde bakım, gerek teşhis ve tedavi sonrası bakım sürecinde, gerek kronik bir hastalığın takibinde, gerekse herhangi bir sağlık problemi olmaksızın koruyucu sağlık ve tetkik hizmetlerinin verilmesi süreçlerinde, ihtiyaç sahiplerine kendi ortamlarında sağlık bakımı hizmetlerinin verilmesidir.
Evde bakım hizmetinde amaç, günlük yaşam şartlarını en az etkileyerek en doğru tedaviye ulaşmak yolu ile hastalığın ve yetersizliğin etkilerini en aza indirmek ve aynı zamanda hastanın yaşam kalitesini yükseltmektir. Bu hizmet ayrıca; evde kalmayı tercih eden ve tedavisi, bakımı devam eden; ancak yakın aile çevresi ve arkadaşları tarafından bakımı gerçekleştirelemeyenler için gereklidir.
EVDE BAKIM BİRİMİNİN GÖREVLERİ
Daha önce ilgili hekim tarafından konulmuş olan tanı ve planlanan tedavi çerçevesinde; kişinin bulunduğu ve ortamında tetkik ve tıbbi bakım hizmetleri verilir.
Hastanın ve ailesinin evde bakım sürecinde üstlenebilecekleri görevler ve hastalık bakım süreçleri ile ilgili bilgilendirme yapılır.
Hastalığı ile ilgili alakalı evde kullanımı gerekli tıbbi cihaz ve ekipmanların doğru ve uygun koşullarda kullanılması konusunda eğitim ve danışmanlık hizmetlerini verir.
Lüzumlu halinde ilgili uzmanlarının da görüşü alınarak gerekli konsültasyonu sağlar.
Kas tabakası içine ilaç enjekte edilmesi.
Damar içine ilaç enjekte edilmesi.
Deri altına ilaç enjekte edilmesi. (Kan sulandırıcı, insülin vb.)
Hastanın primer hekimi tarafından uygun görülen laboratuvar örneklerinin alınması (Kan tahlili, İdrar kültürü, Balgam kültürü, Kan kültürü, Gaita kültürü vb.)
Kandaki tokluk veya açlık şeker seviyesinin belirlenmesi işlemidir. Bu ölçüm parmak ucundan alınan numune ile bakılır.
Hastanın genel durumu hakkında önbilgi verecek olan yaşamsal bulguların doğru bir şekilde ölçülerek, kayıt altına alınması ve hastanın takibinin yapılması.
Hastanın primer hekimi tarafından uygun görülen ilaç tedavisinin uygulanması.
Hastalara serum vermek ve damar yolu ile beslemek için steril teknik kullanarak damar yoluna katater uygulanması.
Bağırsakların temizlenmesi amacıyla yapılan tıbbi uygulamadır.
Ağız yoluyla gıda alamayan hastalara, beslenmesi amacıyla alternatif yol alarak burun yoluyla Nazogastrik Sonda takılarak hastaların beslenme ihtiyacının karşılanması ve bu konuda hasta/hasta yakınlarına eğitim verilmesi.
Normal yolla idrar yapamayan hastalara, idrar boşaltmak için steril teknik kullanılarak, güvenli bir şekilde mesaneye kateter uygulanması ve bu konuda hasta/hasta yakınlarına eğitim verilmesi.
İleostemili hastada oluşabilecek komplikasyonların önlenmesi; gerekli bakımın yapılması ve eğitimin verilmesi.
Kolostemili hastada oluşabilecek komplikasyonların önlenmesi; gerekli bakımın yapılması ve eğitim verilmesi.
Ağız yoluyla gıda alamayan, beslenmesi amacıyla alternatif yol perkütan endoskoik gastroskopisi (PEG) olan hastaların, peg bakım ihtiyacının karşılanması ve bu konuda hasta/hasta yakınlarına eğitim verilmesi.
Ameliyat sonrası yara bakımının yapılması.
Hastalarda bası yaralarının oluşumunun önlenmesi ve yara iyileşmesinin çabuklaştırılması, takip edilmesi ve hasta yakınlarına konuyla ilgili eğitimin verilmesi.
Bu eğitim, yeni doğum yapan annelerin emzirme ve bebek bakımı konusunda pratik bilgiler edinmelerine, anne ve babaların kendilerine güvenmelerine, bebek bakımında ebeveynlerin birbirine destek olmalırını sağlar.
• Emzirme yöntemleri ve meme bakımı
• Emzirme sorunları ile başetme (Bebeğin memeyi reddetmesi,bebeğin memeyi tutamaması,etkisiz emzirme ,emzirmeye yardımcı yöntemler)
• Bebekte gaz çıkarma teknikleri ,gaz ile başetme eğitimi
• Uygulamalı bebek bakım eğitimi
• Bebeğin kıyafet seçimi
• Bebeğin oda düzeni
• Bebeğin kilo kontrolü
• Bebeğin ilk banyosunun hemşire kontrolünde yapılması
• Yeni doğan Yoğun Bakım ünitesinden taburcu olan bebeğin eve oryantasyonu
Felç (inme), yaralanma, hastalık veya yaşlılık gibi nedenlerle hareketlerdeki fonksiyonel eksilmeyi geri kazandırmak için yapılan, elektrik akımı, sıcak ya da soğuk uygulaması, egzersizlerle hastaların tedavisine Pandemi dönemi ile ilgili önlemler alınarak Fizyoterapistler tarafından evde hizmet verebilmekteyiz.
Belirtileri: Yorgunluk, Şişkinlik, Denge ya da yürüme bozukluğu, Baş dönmesi, Görmede bulanıklık, Düşünme, bellek ya da konsantrasyonda zorluk yaşama
Multipl Skleroz (MS) hastalığı, etkisini merkezi sinir sisteminde gösteren ve ataklarla kendini belli eden kronik sinir sistemi hastalığıdır.
Belirtileri: Yürüme ve denge problemleri,Uyuşma hissi,Duyu ve konuşma bozuklukları,Zaman ve yer kavramlarının algılanmasında bozukluk ve hafıza kayıpları
Hemipleji veya halk arasında bilinen adıyla inme, beyin damarlarında meydana gelen tıkanıklık ya da beyin hücrelerinin hasar görmesi sonucunda ortaya çıkar ve vücudun sağ veya sol yarısında istemli hareket kaybı ya da azalması olarak tanımlanabilir.
Belirtileri: Kas ağrısı, Kas güçsüzlüğü, Sırt ve bel ağrısı, Ciltte döküntüler, Deride sertlik, Tükürük azalması, Parmaklarda solukluk
Romatizmal hastalıklar kemik, kas ve eklemde meydana gelen yangısal durumlardır. Romatizmal hastalıklar tanımının içinde yüzden fazla hastalık vardır. Bu hastalıkların bazıları nadir, bazıları ise sık görülür. Sık rastlanan romatizmal hastalıklardan biri olan artrit eklemde görülen ağrı, şişlik, kızarıklık ve eklemde fonksiyon kaybını ifade eder. Romatizmal hastalıklar kas ve eklemler dışında diğer sistemleri de tuttuğundan multisistem hastalığı olarak tanımlanırlar.
Belirtileri: -
-
Belirtileri: Kronik ağrıya yatkınlığa yol açan risk faktörleri arasında sigara, alkol, obezite, fiziksel aktivite azlığı, uyku bozuklukları, sağlıksız beslenme-vitamin D eksikliği, eşlik eden kronik hastalıklar, stres-ruhsal bozuklukları
Solunum terapisi; KOAH, kistik fibrozis, astım gibi solunum sistemi hastalıklarında, enfeksiyon, cerrahi sonrası uzun süreli immobilizasyonda veya nörolojik hastalıklara bağlı solunum problemlerinde, hava yollarını temizleyerek ve solunum kaslarını kuvvetlendirerek kişinin daha rahat solunum yapmasını amaçlayan terapi yöntemidir.