ВЕСТИ ОД НАС

Удобноста на лапароскопската хирургија за тумори на желудникот

Во пресрет на 40-годишнината од формирањето на болницата Чорлу Ватан, еден од истакнатите лекари во нашата Клиника за онколошка хирургија и воедно заменик главен лекар Оп. Д-р Мустафа Јондер ДОЛАП ја забележува важноста на квалитетната и сигурна хирургија, особено кај Карциноми на гастроинтестиналниот тракт. Тој го нагласува фактот дека е можно да се ослободиме од овие непријатни болести со рана дијагноза и правилен третман.

Нашиот пациент Андреј Михајлов Апостолов (50 години), од Бугарија, се обрати до Одделот за услуги за странски пациенти во болницата Чорлу Ватан со симптоми како што се драстично губење на тежината, болки и киселини во желудникот и промени во тоалетните навики, кои траат веќе една година. По разговор со пациентот беше направена потребната организација и резервиран термин за преглед на нашата клиника за општа хирургија. Неколку дена подоцна пациентот пристигна во болницата, а по физички преглед и тестови е закажана гастроскопија. При извршената гастроскопија констатирано е присуство на сомнителни места од кои се земени проби за патолошко истражување.

По дијагнозата на малигнен тумор од патолошкиот преглед, планирана е хируршка интервенција насочена кон тумор на желудникот. Во конкретниот случај на пациентот, препорачана е интервенција „Лапароскопска субтотална гастректомија“.

Откако г-дин Апостолов пристигна во нашата болница на денот на интервенцијата и беа направени сите потребни прегледи и предоперативни подготовки, пациентот беше примен во операционата сала. Бидејќи интервенцијата беше направена со лапароскопска метода, пациентот веќе вториот ден по операцијата беше подигнат на нозе и по вкупно четири дена хоспитализација, пациентот  е отпуштен во добра општа состојба.

Целиот тим на болницата Чорлу Ватан му посакува на господинот Апостолов денови полни со здравје.