HASTA HAKLARI VE SORUMLULUKLARI

Elbette sahip olduğumuz en büyük değer sağlığımız… Sağlık hizmetleri, yaşamsal önemi nedeniyle kişilerin Hak ve Sorumluluklarından ödün verilemez niteliktedir. Biz inanıyoruz ki toplumda yaşayan her bireyin yaş, cins, ırk, din, sosyal, fiziksel ya da ruhsal durumları ne olursa olsun saygı duyulması gereken hakları olduğu gibi bulunduğu ortam ve kişilere karşı sorumlulukları vardır. Bizler ancak, bu hak ve sorumluluklara saygı duyduğumuzda sağlıklı ve mutlu bir çevre oluşturabiliriz.

Sağlığınızı korumak, sürdürmek ya da yeniden kazanmak amacıyla başvurduğunuz kurumumuzda, gündelik hayatta sık karşılaşmadığımız değişik uygulamalar, işlemler ve kavramlar arasında olduğunuzun farkındayız.

Hastanemize başvuran tüm hasta ve hasta yakınlarının hastanemizden hizmet aldıkları süre içinde sahip oldukları tüm haklarına saygı duyuyor ve onların da sorumluluklarını yerine getirmelerini bekliyoruz. Hastanemizin Misyonu, Vizyonu ve Temel Değerlerinin yarattığı ilkelerle; Avrupa Hasta Hakları Bildirgesi (Amsterdam, 1994), Dünya Tabipleri Bildirgesi (Bali, 1995) ve T.C. Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları Yönetmeliği (Resmi Gazete, 1998) ışığında hazırladığımız HASTA HAK VE SORUMLULUKLARINI sizlerle paylaşıyoruz.

Görüş ve önerilerinizi bizlerle paylaşmak ve hastanemizin hizmet sunumuna katkı sağlamak için;

Hasta Hakları Birimimize (Dahili 2029), www.corluvatan.com veya info@corluvatan.com adreslerinden bizlere ulaşabilirsiniz.

HASTALARIMIZIN HAKLARI

Hastanemize başvuran tüm hastalarımız, düşünce ve sosyal özellikleri ne olursa olsun tüm hizmetlerimizden yararlanma hakkına sahiptir.

Hastalarımız ve aileleri her zaman ve her türlü koşulda, bireysel itibarlarının korunduğu saygılı, nazik, şefkatli ve güler yüzlü bir ortamda hizmet alma hakkına sahiptir.

Hastalarımız, kendileri veya yasal varisi aracılığı ile tanı ve tedavinin tüm süreçlerine ve hastalığının olası gidişatına ilişkin tam ve yeni bilgilerin dokümanlarının bir kopyasını alma ve bunlara bakmayı talep etme hakkına sahiptir.

Hastalarımız, acil durumlarda bakımları ile doğrudan sorumlu hekime ulaşabilme hakkına sahiptir.

Lisan problemi olan hastalarımız, tedavilerinin devamında kendi lisanlarını anlayacak çevirmen talep etme hakkına sahiptir.

Hastalarımız hastalığı, tedavisi, risk ve faydaları, alternatifleri ile kararlara katılmak için bilgilendirme hakkına sahiptir. Hastalarımız yapılacak tedaviyi ve rutin işlemleri kabul ettiğine dair Aydınlatılmış Onam Formu (tıbbi girişimler öncesi bilgilendirilme ve onay alma formu) imzalamalıdır. Hastalarımızın ACİL DURUMLARINDA hasta ya da yakınının onayı olmaksızın tıbbi müdahale yapılır. Hastalarımız, eğitim ve araştırmalara katılım konusunda gönüllü olma hakkına sahiptir. Hiç kimsenin rızası olmadan tecrübe, araştırma veya eğitim amaçlı hiçbir tıbbi müdahale yapılamaz.

Hastalarımız, önerilen tedaviyi reddetme hakkına sahiptir. Tedaviyi reddetmeleri durumunda, olası sonuçlar hekimleri tarafından açıklanır ve hasta tarafından anlaşıldığına dair yazılı bir belge alınır. Tedaviyi belgeli olarak reddeden hastalarımızın hastanemizle ilişkisi sona erer. Daha önce tedaviyi reddeden ancak tekrar hastanemize başvuran hastalarımız, gerekli tıbbi bakım ve tedaviyi alma hakkına sahiptir. Kurumumuzdaki personel, hastanın önceki tedavi reddi hakkında serzenişte bulunamaz veya eleştiremez.

Hastalarımız, hastanemizde sağlanan hizmet karşılığında faturalarının ayrıntılarını isteme hakkına sahiptir.

Hastalarımız, muayene, tetkik ve tedavi sırasında kendilerine yardımcı olmak üzere ziyaretçi ve refakatçi bulundurma hakkına sahiptir.

Hastanemizden sağlık hizmeti alan hasta ve yakınlarımız, sağlık durumları ile ilgili yararlanabilecekleri hizmet ve olanakları, yardım alabilecekleri kişi ve kurumları, tedavisi ile ilgilenecek hekim ve sağlık çalışanlarının kimliklerini, görev ve unvanlarını öğrenme, seçme ve değiştirme hakkına sahiptir.

HASTALARIMIZIN SORUMLULUKLARI

Hastalarımız, bulundukları sağlık kurumunun kural ve uygulamalarına uymalıdır. Belirlenen kurallara ve uygulamalara uymama, yapılan uyarıları dikkate almama durumunda, yetkili hekimin ve ilgili yöneticinin onayıyla sağlık kuruluşundan çıkarılabilecekleri konusunda bilgilendirilmelidir. Bu kurala uyacaklarına dair yazılı taahhütte bulunmalı ve imzalamalıdır.

Hastalarımız, sağlık, sosyal güvenlik gibi kişisel bilgilerindeki değişiklikleri zamanında bildirmelidir.

Hastalarımız, diğer hastaların ve hastane personelinin haklarını dikkate almalıdır; hastanemiz içinde gürültü, duman veya fazla ziyaretçi gibi durumlarla diğer hastaları tehlikeye sokacakları durumlarda hastanemizin kurallarına uymalıdır.

Hastalarımız, geçmiş tıbbi öyküleri, mevcut şikayetleri, uygulanan tedaviler, kullanılan ilaçlar ve durumlarında ortaya çıkan değişiklikler hakkında doğru ve eksiksiz bilgi vermelidir. Ayrıca sağlık çalışanlarını riske atabilecek bulaşıcı hastalığı varsa bu konuda da doğru ve tam bilgi sağlamalıdır. Yapılacak işlemlerde kendilerinden beklenenleri doğru olarak anlayıp anlamadıklarını bildirmelidir.

Hastalarımız kişisel verilerinde (adı, soyadı, telefon numarası, adres vb.) yapılan değişiklikleri hastanemize bildirmelidir.

Hastalarımız, tedavilerinden sorumlu hekimler, hemşireler ve ilgili sağlık personeli tarafından önerilen tedaviye onay verdikten sonra, geliştirilen plana uymalıdır.

Hastalarımız, tedaviyi reddetmeleri ya da hekimlerinin talimatlarına uymamaları halinde doğacak sonuçlardan sorumludur.

Hastalarımız, kusurlu kullanım sonucu veya kasıtlı olarak hastanemizin demirbaş veya sarf malzemelerine zarar verdiklerinde bu zararı tazmin etmelidir.

Hastalarımız, ziyaretçi ve refakatçilerini hastanemizin belirlediği kurallara uygun şekilde kabul etmelidir.

Hastalarımız, kendileri için oluşturulan randevu saatlerine zamanında gelmeli veya bunun mümkün olmadığı durumlarda bizi önceden bilgilendirmelidir. Böylece gecikmeleri önleyip diğer hastalarımızın daha önce görülmesini sağlayarak hem bize hem de diğer hastalara yardımcı olmuş olacaklardır.

Hastalarımız, hastane kuralları çerçevesinde dini hizmetlerden faydalanma hakkına sahiptir. Mümkün olduğunca, hasta ve/veya yakınlarının isteği doğrultusunda hastamızın dini ihtiyaçlarına uygun bir din görevlisi temin edilir.

Hastalarımız, tedavileri ile doğrudan ilgili olmayan kişilerle konuşmayı veya bu kişileri görmeyi reddetme, ziyaret aldıkları her noktada görsel ve işitsel gizliliği sağlayacak ortamları isteme, tıbbi bilgilerinin gizliliğini ölümden sonra bile korunması hakkına sahiptir. Bu bilgiler, hastanın veya mirasçılarının açık izni veya mahkeme kararı doğrultusunda ilgili mercilere açıklanır. Tıbbi gereklilik olmadığı sürece, hangi sebeple olursa olsun, hastalarımız kendilerine ait özel ve aile yaşamına ilişkin bilgilerin verilmemesini isteme hakkına sahiptir.

Hastanemizden sağlık hizmeti alan hastalarımız ve yakınları, aldıkları tıbbi bakım ve tedavi süreci ile ilgili şikayetlerini bildirme ve yanıt alma hakkına sahiptir. Hastalarımız, 6023 sayılı kanun gereği ilgili meslek kuruluşlarına ve mahkemelere başvurma haklarını saklı tutarak, hastanemizin Hasta Hakları Birimi’ne şikayetlerini iletebilir. Şikayetlerinin hastanemiz içinde çözümlenememesi durumunda hastalarımız, sağlık kuruluşunun bulunduğu yerin en üst yerel idari amirine başvurma hakkına sahiptir. Hastalarımız, hukuki hakları kapsamında yargıya başvurma hakkına da sahiptir.