Sağlık Rehberi

Böbrek Taşları Hakkında A’dan Z’ye Her Şey

Böbrek Taşları Hakkında A’dan Z’ye Herşey

Böbrekler, vücutta süzgeç görevi görerek vücuttaki zararlı ve atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlamakla görevlidir. Böbrekler arıtma işlemini gerçekleştirirken bazı tuz ve mineraller idrar yolu ile atılamaz ve böbrekte birikmeye başlar. Biriken bu tuz ve mineraller, zamanla böbrek kanallarında böbrek taşı oluşmasına sebep olurlar. Böbrek taşı tedavisinde taşın büyüklüğü ve yerine bağlı olarak tedavi seçenekleri değişir. Böbrek taşı tedavisinde yaygın olarak kullanılan böbrek taşı ameliyatları ile ilgili detaylı bilgiye yazının devamında ulaşabilirsiniz.

Böbrek Taşı Ameliyatları Nelerdir?

Böbrek taşının oluşma nedenleri çeşitlidir; az sıvı tüketimi, diyabet, hipertansiyon gibi rahatsızlıklar, günlük beslenme programı içerisinde aşırı tuz tüketimi gibi faktörler böbrek taşı oluşumuna sebep olmaktadır. Böbrek taşları genellikle idrar kanalına girdikleri zaman belirti gösterirler. Bu nedenle hastalık geç fark edilebilir. Böbrek taşı küçükse taşa müdahale edilmez, hastaya bol su içmesi gibi tavsiyelerde bulunulur ve taşın kendiliğinden düşmesi beklenir. Ancak, bazı durumlarda taşın bulunduğu yer ve büyüklüğü müdahale edilmesini gerektirir. Bu müdahalenin nasıl olması gerektiğine alanında uzman üroloji doktorları karar verir. Böbrek taşı çok büyükse ve böbrek taşının bulunduğu yer hastanın sağlığı için tehdit oluşturursa böbrek taşı tedavisinde cerrahi yöntemlerden faydalanılır. Böbrek taşı ameliyatları günümüzde farklı tekniklerle yapılmaktadır. Böbrek taşı ameliyatlarından bazıları şu şekilde sıralanabilir:

Perkütan Nefrolitotomi (PNL)

Perkütan nefrolitotomi, böbrek taşının çıkarılmasına olanak sağlayan bir böbrek taşı ameliyatıdır. Bu işlem, çok büyük taşların bile çıkarılmasına olanak sağlayan bir tedavi yöntemidir. Operasyon genel anestezi kullanarak gerçekleştirilir. Klasik cerrahi yöntemlerden farklı olarak, perkütan nefrolitotomi kapalı olarak gerçekleştirilen bir ameliyattır. İşlem sırasında sırt bölgesinde küçük bir kesi açılır ve açılan bu kesiden böbreğe ulaşılarak böbrekte bulunan böbrek taşı kırılır. Böbrek taşının kırılması aşamasından sonra aynı delikten taş dışarı çıkarılır.

Açık ameliyat yöntemine kıyasla operasyondan sonra hissedilen ağrı daha azdır. Hasta birkaç gün içerisinde normal hayatına geri döner. Ancak ilk birkaç hafta hastalar ağır egzersiz yapmaktan kaçınmalıdır. Her ameliyatta olduğu gibi perkütan nefrolitotomi operasyonundan sonra da nadiren bazı komplikasyonlar görülebilir. İşlemden sonra ateş, mide bulantısı, şiddetli ağrı gibi durumların yaşanması halinde hastanın vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurması önerilir.

Üreteroskopi (URS)

Böbrek taşı ameliyatlarından bir diğeri olan üreteroskopi işlemi sırasında, üreteroskop adı verilen bir endoskop ile idrar kanalından girilir ve lazer yardımıyla böbrekte bulunan taşlar kırılır. Kırılan taşlar büyükse çıkarılır, bazen kırılan taşlar küçük olabilir. Bu durumda operasyonu gerçekleştiren doktor taşların kendiliğinden düşmesini bekleyebilir. Üreteroskopi genel anestezi altında gerçekleştirilen bir işlemdir. Üreteroskopi operasyonundan sonra hasta genellikle 1-2 gün içerisinde taburcu edilir.

Böbrekler hayati fonksiyonların devamlılığı için vazgeçilmez organlardır. Böbreklerde meydana gelecek aksaklıklar pek çok sağlık sorununun yaşanmasına neden olabilir. Bu hastalıkların tedavisi için erken teşhis çok önemlidir. Sağlığınız için gerekli kontrolleri yaptırmayı ihmal etmeyin.