Sağlık Rehberi

Vidasız Dar Kanal Ameliyatı

Omurga kanalı, kafatasından sırta doğru inen 33 adet omurdan (vertebradan) oluşan ve içerisinde omurilik siniri (spinal kord) bulunan kemik yapıdır. Omurilik siniri, beyin ve vücut arasında sinir sinyalleri taşıyan çok önemli bir yapıdır.

Dar Kanal Hastalığı (Spinal Stenoz) Nedir?

Dar kanal (spinal stenoz), omurga kanalındaki bir veya birden fazla yerde boşluğun daralmasıdır. Dar kanal, omurga boyunca uzanan omurilik sinirine baskı uygulayabilir. Dar kanal en sık bel ve boyunda görülür. Dar kanal hastalığı olan bazı kişilerde hiç şikayet olmayabilir. Oysa ki bazı kişilerde ağrı, karıncalanma, uyuşma ve kas güçsüzlüğü gibi belirtiler olabilir. Bu belirtiler de zamanla kötüleşebilir. Kişide bu belirtiler varsa ve zamanla kötüleşiyor ise zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Dar kanal oluşmasının en yaygın sebebi omurgada aşınma ve yıpranmaya yol açan osteoartrittir (eklem kireçlenmesi olarak da bilinir). Diğer sebepler arasında bel fıtığı (disk hernisi), omurga kırıkları ve yaralanmaları, omurilik siniri kist veya tümörleri, skolyoz gibi sebepler sayılabilir. Şiddetli dar kanal olgularında, omurilik sinirine yer açmak için cerrahi tercih edilebilir. Nadiren, tedavi edilmeyen şiddetli dar kanal olgularında kalıcı olarak uyuşma, güçsüzlük, denge problemi, idrar kaçırma veya felç (paraliz) görülebilir.

Dar Kanal Hastalığı (Spinal Stenoz) Tedavisi Nasıldır?

Dar kanal tedavisi, darlığın nerede veya nerelerde olduğuna göre ve belirtilerin şiddetine göre değişebilir. Hafif olgularda sadece takip ve izlem yapılabilirken şiddetli olgularda cerrahi müdahale kaçınılmaz olabilir.

İlk aşamalarda hastaya ağrı kesici ilaçlar verilir ve fizik tedavi programı ayarlanır. Dar kanal hastalığı olan kişiler yaygın olarak ağrılarından dolayı daha az aktif olurlar. Bu da kas güçsüzlüğünün ilerlemesine ve ağrılara sebep olur. Fizyoterapinin amacı; kas gücünü ve dayanıklılığını geliştirmek, omurganın esnekliğini korumak, dengeyi geliştirmektir. Hasta bu ilaç tedavisinden ve fizyoterapiden fayda görmezse cerrahi yöntem tercih edilir.

Vidasız Dar Kanal Ameliyatı

Vidasız dar kanal ameliyatı literatürde “Mikroteknikle İnternal Dekompresyon” olarak da bilinir. Bu yöntem, vida veya platin gibi yabancı bir cisim takılmaksızın yapılan bir omurga ameliyatı yöntemidir. Vidasız dar kanal ameliyatında dar kanal içerden genişletilir. Artık çok tercih edilmeyen diğer eski ameliyat yöntemlerine göre çok avantajlıdır. Yapılan ameliyat daha kısa sürer. Hastanın hastanede yatış süresi daha azdır ve iyileşme dönemi daha kısadır. Hasta normal aktif hayatına çok daha kısa sürede dönebilir. Yabancı bir cisim kullanılmadığından dolayı enfeksiyon riski daha azdır. Ameliyat sonrası felç gibi komplikasyonların riski çok daha düşüktür. Bu avantajlarından dolayı, yaşlı hastalarda da güvenli bir şekilde uygulanabilen bir ameliyattır.