Excimer lazer, argon-floroid gaz karışımının elektrik ile uyarılmasıyla elde edilen bir UV lazedir. Bu lazer ışının boyu 193 nm’dir. Uzun yıllardır, tüm dünyada gözdeki kırma problemlerinin tedavisinde kullanılır. Miyop, astigmat ve hipermetrop gibi göz kusurlarının tedavisinde etkilidir. Tamamen bilgisayar kontrollü olan excimer lazer cihazları, korneanın şeklini değiştirerek görme bozukluklarını önlemeye yardımcı olur. Excimer lazer ameliyatı öncesi, hastaların belli bir süre lens kullanmaması gerekir. Sert lens kullanan kişiler 3 hafta, yumuşak lens kullanan kişiler ise 1 hafta öncesinden lens kullanımını bırakmalıdır.
Excimer lazer nedir sorusunun yanı sıra bu tedavinin kimlere uygulanabileceği de merak edilen konulardandır. Excimer lazer ameliyatı için herkes uygun değildir. Bu ameliyatı gerçekleştirebilmek için hastaların bazı koşullarda olması gerekir. Örneğin; -10 dereceye kadar miyop, +6 dereceye kadar hipermetrop veya 6 dereceye kadar astigmat sorunu olan hastalara, 18 yaşından büyük ve göz yapısı uygun hastalara bu ameliyat yapılabilir. Bununla birlikte göz tansiyonu, keratokonus gibi göz hastalığı, diyabet ve romatizma gibi sistemik hastalığı olan kişiler için excimer lazer uygun değildir. Ayrıca, hamile ya da emziren annelere de bu tedavi uygulanamaz.
Excimer Lazer Tedavisi Nasıl Yapılır?
Görme bozukluğunun seviyesine göre excimer lazer ışını, bilgisayar ile programlanır. Bu ışın, gözün saydam tabakası olan korneayı yeniden şekillendirir. Böylece, doğru odaklama ve net görme imkanı sunar. Excimer lazer nasıl yapılır sorusu görme problemleri olan ve gözlük veya lens kullanmaktan sıkılan hastalar tarafından merak edilen bir konudur. Korneanın epitel tabakası altındaki stroma kısmına uygulanan lazer, bu tabakaya ulaşmak için farklı yöntemlerle yapılır. Excimer lazer tedavisi yöntemleri şunlardır:
- PRK: No Touch yöntemi PRK yönteminin daha geliştirilmiş bir versiyonudur. Kornea epiteli kazınmadan, göze dokunulmadan kornea üzerinde lazer yapılır. Operasyondan sonra 3 ila 7 gün arası batma ve ağrı hissi olabilir. Rahat bir görmeye kavuşmak için 3-6 hafta beklemek gerekebilir.
- LASIK: Bu yöntemde ise korneada bir kapak oluşturulur. Bu kapak daha önceleri bir bıçak yardımıyla açılırken, günümüzde femtosaniye lazer ile açılır. Kapak kaldırıldıktan sonra altta bulunan dokuya excimer lazer uygulanır ve korneaya yeni şekil verilir. iLASIK olarak bilinen femtolasik, son teknoloji bir yöntemdir. Tamamen bilgisayar kontrollüdür ve kişinin göz haritası çıkarılarak özel tedavi yapılır. Excimer lazer sonrası hastada daha az ağrı ve tatmin edici bir düzeltme için özel olarak geliştirilmiştir.