VATAN HASTANESİNDEN ORGAN BAĞIŞI DUYARLILIĞI
Özel Çorlu Vatan Hastanesi her yıl olduğu gibi bu yıl da 3-9 Kasım tarihleri arasında Organ Bağışı Farkındalığını vurgulamak adına Organ Bağışı standı açtı.
Organ bağışı konusunda farkındalık geliştirmeyi amaçlayan bu haftada, Türkiye’de yapılan ilk organ naklinin (böbrek nakli) tarihi olan 3 Kasım 1975’ten feyiz alınmıştır.
Organ Bağışı kişinin hayatta iken kendi özgür iradesiyle, organlarının bir kısmını veya tamamını ölümünden sonra başka hastaların tedavisinde kullanılmak üzere vasiyet etmesidir. 18 yaşını aşmış, akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışında bulunabilir.
HEPİMİZE GEREKEBİLİR
Vatan Hastanesi Başhemşiresi Aynur MANDALAS “Organ nakli bir gün hepimize gerekebilir. Türkiye’de 25 binden fazla organ nakli bekleyen hasta var. Maalesef o yoğunlukta organ bağışı yapılmıyor. Biraz daha çabalamamız gerekiyor. Hastanemizde her yıl olduğu gibi bu yılda standımızı kurarak Organ bağışı konusunda farkındalığı arttırmaya çalışıyoruz. Çalışanlarımız ve hastalarımız da bu konuda çok duyarlılar. Organ nakli bir gün size veya bir sevdiğinize gerekebilir. Organların toprağa gideceğine bir cana gitmesi çok daha anlamlı.” dedi.
HANGİ ORGAN VE DOKULAR BAĞIŞLANABİLİR?
Böbrek, karaciğer, pankreas, akciğer, incebağırsak, kalp, kornea, tendon, kök hücre, kemik iliği, kalp kapağı, yüz ve saçlı deri.
TÜRKİYE’NİN İLK ORGAN NAKLİ
Türkiye’de ilk başarılı organ nakli 3 Kasım 1975’te Prof. Dr. Mehmet Haberal tarafından, anneden alınan böbreğin oğluna nakledilmesiyle gerçekleşti. Prof. Haberal, ülkemizdeki ilk başarılı karaciğer nakli ameliyatını Aralık 1988’te gerçekleştirmiş. Mart 1990’daysa Türkiye’de ilk kez canlı donörden karaciğer nakli ameliyatını yapmıştır. Prof. Haberal’ın Nisan 1990’da gerçekleştirdiği erişkin hasta için canlı donörden kısmi karaciğer nakli ameliyatı Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’da ilk olma özelliğini taşıyor.