Sağlık Rehberi

Basur, Fistül ve Kıl Dönmesi Tedavisinde Lazer Teknolojisi

Lazer cerrahisi, minimal invaziv bir cerrahi yöntem olduğundan tıbbın birçok alanında kendine yer bulmuştur. Toplumda yaygın olarak görülen basur (hemoroid), fistül ve kıl dönmesi (pilonidal sinüs) gibi hastalıklar da lazer cerrahinin kullanıldığı alanlara örnektir:

Lazer Hemoroidoplasti (LHP)

Basur (hemoroid), anüs içinde veya çevresinde şişmiş veya genişlemiş kan damarlarıdır. Boyutları değişebilir. Anüsün içinde (internal hemoroid) veya dışında (eksternal hemoroid) bulunabilirler. Hastalığın şiddetine göre derecelendirilirler. Anal bölgede kaşıntı, ağrı, ele gelen şişkinlik veya kanama varsa, kişinin aklına hemoroid gelmelidir ve doktora başvurmalıdır.

Lazer hemoroidoplasti, ilerlemiş hemoroidler için lokal anestezi, genel anestezi veya spinal anestezi altında uygulanan bir cerrahidir. Hemoroid kitlesi, lazerin uygulanmasıyla küçültülür. Hemoroid için uygulanan diğer tedavilere göre hastanın ameliyat sonrası ağrıları daha az olur, normal günlük aktivitelerine daha çabuk dönebilirler.

Lazerle Fistül Kapama

Anal fistül, anal kanal ile perianal cilt (anüs çevresindeki cilt) arasında anormal bir bağlantının olmasıdır. Anal fistüller genellikle anal bezlerdeki enfeksiyonun cilde yayılmasıyla oluşur. Anüs etrafında cilt irritasyonu; özellikle otururken, öksürürken veya dışkılarken artan sürekli zonklayıcı tarzda ağrı, anüs etrafından gelen iltihabi akıntı veya kan gelmesi, kişinin aklına mutlaka anal fistülü getirmelidir ve doktora başvurmalıdır.

Lazer tedavisi ile, cilt ile anal kanal arasındaki anormal bağlantı kontrollü bir şekilde yok edilir. Fistül kapama yöntemleri arasında hızlı iyileşme sağlaması ve tekrar etme (rekürrens) riskini azaltması nedenleriyle tercih edilir.

Lazer Pilonidoplasti (LPP)

Kıl dönmesi (pilonidal sinüs); kuyruk sokumu bölgesinde cilt altında oluşan, çoğunlukla içerisinde kıllar ve iltihap bulunan bir hastalıktır. Her zaman belirtisi olmaz ve her zaman tedavi gerektirmez. Ancak kıl dönmesi enfekte olmuşsa tedavi gerektirir. Eğer kıl dönmesi kızarık, şişmiş ve ağrılı ise, sürekli olarak o bölgeden kan veya iltihaplı sıvı akıyorsa enfekte olduğu düşünülüp mutlaka doktora başvurulmalıdır. Hastanın şikayetlerine, kıl dönmesinin büyüklüğüne ve bunun ilk kıl dönmesi mi yoksa nüks eden bir kıl dönmesi mi olduğuna göre tedaviye karar verilir.

Seçili hastalarda kıl dönmesi tedavisinde lazer cerrahi kullanılır. Lazer cerrahide daha küçük kesiler olduğundan, iyileşme süresi daha hızlıdır, hastanede yatış süresi daha kısadır. Lokal anestezi altında yapılabileceği gibi günübirlik yatış ile de yapılabilir. Ameliyat sonrası bölge temiz tutulmalı, kabızlığı önlemek için beslenmeye daha çok lifli besin eklenmelidir. Ağır kaldırılmamalı, 6-8 haftaya kadar bisiklet sürülmemelidir. Basur, fistül ve kıl dönmesi tedavisinde lazer teknolojisi ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için sağlık kuruluşlarına başvurarak uzman hekimlerden destek alabilirsiniz.