Tıbbi adı rinoplasti olan bu operasyon, burunun estetik açıdan düzeltilmesini veya yeniden şekillendirilmesini amaçlar. Burun estetiği, burunun daha simetrik, denge ve yüz hatlarına uygun bir şekle getirilmesini hedefler.Burun tıkanıklığına da çözüm üretmek için septoplasti,alt konka cerrahisi ,sinüzit cerrahisi ile birlikte uygulanabilen bir ameliyattır.
Burun Estetiği (Rinoplasti) 18 yaş üzeri kişilerde kişilerde uygulanabilir.Kişinin muayenesinden sonra,istekleri değerlendirilir ve yüzüne uygun burun biçimi belirlenir.
Burun estetiği sonrası dönem, kişiden kişiye değişebilir ama bilinenin aksine ameliyat sonrası ciddi ağrı olmaz .Operasyon sonrası ilk günlerde burun bandajları ve atelleri ile burun şekli korunmaya çalışılır. Bu dönemde burunda ödem ve morarma gibi geçici yan etkiler görülebilir. Yaklaşık 4.günü burun içindeki tamponlar 7.gün burun sırtındaki alçı alınır.14.gün ikinci kontrol yapılır.
Burun Estetiği Nasıl Yapılır?
Burun Estetiği (Rinoplasti) Ameliyatı; hastanın nefes almasını iyileştiren, burun şeklini düzelten bir uygulamadır. Estetik burun ameliyatındaki amaç yüzün profiline uygun doğal ve ameliyat olduğu belli olmayan bir burun yapmaktır.
Eğer burun içinde işlevini yerine getiremeyen yapılar mevcut ise iyileştirilmeli ve hastanın nefes alma kalitesi yükseltilmelidir. Bunun dışında operasyonun başarı oranları hastanın cilt özelliklerine göre de değişmektedir. Burun Estetiği operasyonlarında kemik ve kıkırdak dokular; deri ve mukozadan ayırılarak yeniden şekillendirilir. Hastanın burun deliklerinden içeriye kesiler yapılır. Hastanın cildinde herhangi bir kesi izi kalmaz
Rinoplasti Kimler için Uygundur
Burun Estetiği (Rinoplasti) ameliyatı için başarı oranını belirleyen en önemli husus; estetik burun ameliyatından önce hasta seçiminin doğru olmasıdır. Hastanın neden burun ameliyatı olmak istediğini bilmesi, ameliyattan beklentilerini gerçekçi tutması ve doktoru ile sağlıklı bir iletişim kurabilmesi gerekmektedir.
Ameliyattan önce hastaya burnu ile ilgili yapılabilecekler ameliyatından sonra hastayı neler beklediği aşama aşama oldukça detaylı şekilde anlatılır.
Ardından ameliyat hazırlığı başlar.
Bu operasyon genel anestezi altında(hasta tamamen uyutularak) yaklaşık olarak 3 saat sürmektedir.
Burun Estetiği (Rinoplasti) ameliyatı ardından burun deliklerine tampon yerleştirilir ve burun üzerine atel (alçı) uygulanır.
Burun Estetiği(Rinoplasti) Sonrası
Burun Estetiği (Rinoplasti) ameliyatı sonrasında gözlerin altında ve burun kökünde az miktarda şişlik ve morluk olması doğaldır. Artık özel anestezi tekniklerinin ve lokal anesteziklerin ameliyat sırasında doğru uygulanması sayesinde ameliyattan çıkarken çok az şişlik ve morlukla karşılaşıyoruz.
Bu bölgelerdeki şişlik ve morluk ameliyat sonrası 2-3 gün artma eğilimi gösterir ve çok rahatsız edici olmaz, 4. günden itibaren bunlar azalmaya başlar ve 7-10. günde morluklar, şişlikler ise 10-14. günde yok olur.
Ameliyat Sonrası Hastanın Dikkat Etmesi Gerekenler
- Ameliyattan sonraki süreçte hastamızın dikkat etmesi gereken hususlarda buz uygulaması gelmektedir. Saat başı 15-20 dakikalık bir buz uygulaması bütün gece boyunca uygulanmalıdır.
- Hastamızın ilk gün sıvı besinlerle beslenmesi gerekiyor ertesi gün hastamızı eve taburcu ettiğimiz zaman evde de buz uygulamasına devam etmeye dikkat etmeliler bunun dışında herhangi bir banyo kısıtlaması yok ancak burada burnunun üstündeki alçıyı ıslatmadan saçları ayrı vücudu ayrı bir şekilde banyo yapabilir.
- Burada en çok rastladığımız hastamızın sürekli yatarak kendisini psikolojik olarak daha çok hasta hissettiğini görüyoruz biz bunu istemiyoruz günlük aktivitelerine gün içerisinde evde devam etmesini istiyoruz verdiğimiz ilaçların düzgün ve doğru şekilde kullanılmasını arzu ediyoruz. Ameliyattan bir hafta sonra banyo yapmaya başlayabilirler.
- Hastalar, ameliyatın hemen ertesi gününde normal beslenme düzenine geçebilirler. Öte yandan ameliyattan sonra üç hafta kadar ağır işler yapılmaması, spor yapılmamasını öneriyoruz. Hemen sigara içmeye tekrar başlanmaması, bununla beraber hastanın yine üç hafta alkol kullanmaması gerekir.
- Güneşli dönemlerde göz çevresindeki morluklar geçene kadar güneş temasının engellenmesi gerekir.
Şikayet halinde Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurabilirsiniz.