Meme kanserinin taraması ve erken teşhisi için kullanılan dijital mamografi, düşük dozda x-ışını ile çekilen bir görüntüleme yöntemidir. Diğer bir deyişle, memenin röntgen filmidir. Dijital mamografi sayesinde memedeki çok küçük kanserli hücre bile teşhis edilebilir, bu da tedaviyi başarılı kılmada etkilidir. Dijital mamografi avantajları şu şekilde sıralanabilir:
- Dijital mamografinin en büyük ve önemli avantajı, meme kanserinin erken teşhisini mümkün kılmasıdır. Dijital platformdaki görüntüler, yüksek çözünürlüğe sahip monitörlere yansıtılır. Bu sayede, meme üzerinde bulunan kanserli doku daha net görülebilir.
- Genellikle memede bulunan kanserli dokunun ele gelebilmesi için 8-10 yıl beklemek gerekir. Ancak, dijital mamografi taramaları sayesinde kanseri çok erken aşamalarda algılamak mümkündür. Yani, meme kanserinde erken teşhis bakımından dijital mamografi oldukça önemlidir.
- Analog sistemlere nazaran, dijital mamografinin meme kanserini atlama riski çok düşüktür ve anında tespit edebilir. Aynı zamanda, teşhis esnasında verilen miktar, diğer sistemlere göre daha düşüktür. Bu sayede, inceleme sırasında gereksiz radyasyon ve olumsuz sonuçları önlemiş olur.
- Dijital mamografide inceleme süresi oldukça düşüktür. Çekimden sonra ortalama 1 dakika içinde görüntüler ekran üzerinden izlenebilir.
Dijital mamografi nedir sorusunun yanıtı özellikle meme kanseri riski bulunan hastalar için oldukça önemlidir. Sahip olduğu avantajlar ile hastaların yaşamında önemli bir yere sahiptir.
Dijital Mamografi Nasıl Çekilir?
Dijital mamografi çekiminde elde edilen görüntüler çok ayrıntılı ve nettir. Bu çekim esnasında hastanın belden yukarısı açıkta kalacak şekilde soyunması gerekir. Meme iki plaka arasına yerleştirildikten sonra yayılır. Bu sayede iç dokuyu daha detaylı görmek mümkündür. Dijital mamografi cihazı ile verilen ışın esnasında hastanın hareketsiz olması önemlidir. Önden ve yandan olmak üzere iki farklı çekim yapılır. Işınlar meme dokusunu geçer ve elektronik ortama aktarılır. Çekilen görüntüler, radyoloğun değerlendirebilmesi için büyük dijital ekrana yansıtılır. Ortalama 15 dakika sonra mamografi çekimi sona erer. Eğer şüpheli bir bulgu olursa, tanı koymak için ek görüntüler de çekilebilir.
Dijital mamografi ile normal mamografi arasında yayılan radyasyon miktarı bakımından farklar vardır. Dijital ortamda gerçekleştirilen çekim daha avantajlı ve pratiktir. Bu da dijital mamografi ücreti ile normal mamografi ücretinin farklı olmasında etkilidir. Dijital görüntüleme tekniği, daha maliyetli olabilir. Aynı zamanda, dönem dönem ücretlerde değişiklik olabilmektedir. Bu konuyla ilgili bilgi almak için ilgili sağlık kuruluşları ile iletişime geçmek, en net cevabı almayı sağlar.