Sağlık Rehberi

Diyabet Nedir? Diyabetin Vücuda Etkileri Nelerdir?

Diyabet, insülin direnci, insülin eksikliği veya her ikisinin bir arada bulunmasına bağlı gelişen kan şekerinin yüksek olduğu bir hastalıktır. Glikoz sağlık açısından hayati derecede öneme sahiptir çünkü kasları ve dokuları meydana getiren hücrelerin en önemli yaşamsal kaynağıdır. Bunun yanı sıra glikoz beynimizin ana yakıtıdır. Kanda çok fazla şeker bulunması ise ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Tip 1 ve tip 2 diyabetler kronik diyabet türleri olarak anılmaktadır. Prediyabet ve gestasyonel diyabet gibi diyabet türleri ise geri döndürülebilmektedir. Prediyabet tedavi edilebilir olsa da ilerlemeyi durdurmak için uygun önlemler alınmadıkça prediyabet genellikle diyabetin öncüsüdür. Gestasyonel diyabet olarak tarif edilen diyabet türü ise gebelik sürecinde oluşmakta ve çoğunlukla bebek doğduktan sonra düzenlemektedir. Diyabet etkileri diyabet türüne göre değişkenlik göstermekle birlikte detaylı bir takip ve ilaç tedavisi diyabet komplikasyonlarını ortadan kaldırmak için hayati öneme sahiptir.

Diyabet Belirtileri ve Diyabetin Vücuda Etkileri

Diyabet belirtileri, kan şekerinin değişme düzeyine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Tip 1 diyabetin semptomları çoğu zaman daha hızlı biçimde kendini gösterme ve daha da şiddetli olma özelliğine sahiptir.

Tip 1 diyabetin ve tip 2 diyabetin bazı belirtileri şunlardır:

  • Ağız kuruluğu
  • Susama hissi
  • Çok su içme
  • Sık idrara çıkma
  • Halsizlik, yorgunluk
  • Sık acıkma
  • Çok yemek yemeğe rağmen kilo kaybı
  • Ciltte kuruma ve ve kaşıntı
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Tekrarlayan mantar enfeksiyonları
  • Elde ayaklarda uyuşma ,karıncalanma,hissizlik

Tip 1 diyabet her yaşta gelişebilir ancak sıklıkla çocukluk veya ergenlik döneminde ortaya çıkar. Tip 2 diyabet ise hemen her yaşta gelişebilir fakat 40 yaş üzeri bireylerde daha sık rastlanmaktadır. Diyabetin vücuda etkileri ve diyabetin belirtileri genel anlamda paralellik göstermektedir.

Diyabetin Organ ve Sistemlere Etkileri

Diyabetin vücuda olan sistemik etkilerinin yanında organ ve sistemlere olan etkilerinin ayrı ayrı ele alınması faydalı olacaktır. Şeker hastalığı gözlerinizde, ayaklarınızda ve ellerinizde sinir hasarına neden olabileceği gibi sinirlere ve kan damarlarına da zarar verebilir. Özellikle diyabetin ayaklara etkisi sıklıkla gündeme gelen bir konu olup diyabetik ayak yaralarının bakımı büyük önem taşımaktadır. Diyabetli bireyler hafıza ve öğrenme ile ilgili sorunlara, ruh hali değişimlerine, kilo alımına, hormonal değişikliklere ve zamanla Alzheimer hastalığı gibi diğer ciddi sorunlara daha yatkın haldedir. Diyabetin damarlara etkisi ve diyabetin böbreklere etkisi kişide geri dönülemez sorunlara yol açmaktadır. Kronik kalp yetmezliği ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklarda diyabet öyküsü bu sebeple sorgulanmaktadır. Elbette diyabetin karaciğere etkisi bir diğer önemli konudur. Karaciğer yağlanması ve diyabet arasında güçlü bir ilişki olduğu keşfedilmiştir. Diyabetin cinselliğe etkisi de detaylı ele alınması gereken bir konudur. Diyabetli bireylerde erektil disfonksiyon gibi cinsel problemlerin daha sık yaşandığı bildirilmektedir.