Sağlık Rehberi

Obezite Cerrahisi ve Ameliyat Çeşitleri

Aşırı kilo olarak bilinen obezite, aslında bir metabolik hastalıktır. Bu nedenle metabolik pek çok hastalığın oluşmasına da neden olabilir. Belli kriterlere uygun kişileri, ideal kilosuna kavuşturmak için yapılan cerrahi işlemlere obezite cerrahisi adı verilir. Bu cerrahide çeşitli teknikler ve farklı ameliyat çeşitlerine başvurulur. Diyet, spor ve ilaç tedavisinden sonuç alamayan ve kilo vermek isteyen kişiler obezite cerrahisi nedir ve hangi ameliyatlar vardır sorusunun yanıtını merak eder. Cerrahi işlemden önce diğer tüm yöntemleri deneyen ancak başarılı sonuç alamayan kişiler, bu yönteme başvurabilir.

Hasta, obezite cerrahisine başvurmadan önce ilgili hekimler tarafından değerlendirilmeli ve anestezi açısından ameliyata hazır ve uygun olmalıdır. Obezite ameliyatları için hastanın vücut kitle indeksine bakılır. Vücut kitle indeksi 40 üzerindeki hastalar ameliyata uygun olur. Ameliyat öncesi detaylı muayene edilen hastanın bu ameliyata uygun olup olmadığına karar verildikten sonra hasta bilgilendirilir. Ameliyat için hastanın onayı alındıktan sonra psikiyatrist, göğüs hastalıkları uzmanı, dahiliye uzmanı, kardiyolog ve anestezi uzmanı tarafından da değerlendirilir. Ameliyatlar, genel anestezi ile laparoskopik olarak gerçekleştirilir.

Obezite Cerrahisi Ameliyat Çeşitleri

Gelişen teknolojiler ile birlikte obezite cerrahisi yöntemleri de çeşitlilik göstermektedir. Bu yöntemler arasından seçim yapılırken hastanın durumuna bakılır. Hekim ve hastanın birlikte verdiği kararla, seçilen yöntem uygulanır. Obezite cerrahisi çeşitleri ile ilgili aşağıda bilgi verilmiştir:

  • Mide Botoksu: Endoskopik metot kullanılarak midenin belirlenen bölgelerine botulinum toksin enjekte edilir. Bu metot ile mide kaslarının kasılma oranı kısıtlanır ve midenin boşalma süresi gecikir. Böylece, hastada iştah kaybı oluşur ve kilo vermesi kolaylaşır.
  • Mide Balonu: Kilo vermeye yardımcı olan en basit yöntemlerdendir. Bu yöntemde endoskop aracılığıyla mide içine sıvı doldurulan bir balon yerleştirilir. 15-20 dakika süren bu işlemle, midenin yemek alma kapasitesi düşürülür. Bu balonun vücutta kalma süresi ortama 6 ay, en fazla 1 yıldır.
  • Gastric Bypass: Mide, bir kahve fincanı boyutuna gelene kadar küçültülür. Belli bir küçüklüğe ulaştıktan sonra mide, ince bağırsaklara bağlanır. Mide hacmi küçüldüğü için daha az yemekle doyma sağlanır ve mide ince bağırsaklara bağlandığı için gıdalar sindirilmeden vücuttan uzaklaştırılır.
  • Sleeve Gastrectomy: Dünyada ve Türkiye’de en çok uygulanan obezite cerrahisi ameliyatı çeşididir. Bu yöntemde amaç, az miktarda besinle doymadır. Tüp mide ameliyatında midenin üst kısmındaki fundus büyük oranda alındığı için açlık hormonu daha az salgılanır ve acıkma hissi gecikir.
  • Metabolik Cerrahi: Bu yöntem, tip 2 diyabet başta olmak üzere bazı metabolik sendrom tedavilerinde kullanılır. Metabolik hastalıkların cerrahi yöntemler ile tedavi edilmesini sağlar. Ameliyat kapalı olarak yapılır ve hastada herhangi bir kesi açılmaz; onun yerine 4-5 delikten girilerek ameliyat gerçekleştirilir.

Obezite cerrahisi fiyatları tercih edilen ameliyat çeşidine göre değişiklik gösterir.