Sağlık Rehberi

Kanser Cerrahisi Nedir?

İnsan vücudunda milyonlarca hücre bulunur, bu hücreler belli bir sistem içerisinde çalışır. Sağlıklı bir vücutta bu hücreler büyür, çoğalır ve ölür. Ancak bazen, farklı etkenler nedeniyle bu hücreler kontrolsüz olarak kendi kendilerine çoğalmaya başlar ve tümörleri oluşturarak kansere neden olabilirler.

Kanser Tedavisinde Uygulanan Yöntemler Nelerdir?

Günümüzde tıp alanında yaşanan gelişmeler, bazı kanser türlerini tedavisi mümkün olan bir hastalık haline getirmiştir. Kanser tanı ve tedavisinde sıklıkla kullanılan yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kanser cerrahisi,
  • Kemoterapi,
  • Radyoterapi,
  • Hedefe yönelik tedaviler (Akıllı İlaç, İmmünoterapi gibi)

Bu tedaviler içerisinde kanser cerrahisi, uygun hastalar için en etkili tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Ancak kanser cerrahisi, sadece kanserli hücreyi çıkarmaktan ibaret değildir. Doktorunuz, tanı koyabilmek, kanserin evresine, tümörün büyüklüğüne, metastaz (yayılma) olup olmadığına karar verebilmek için de kanser cerrahisinden faydalanabilir.

Kanser Cerrahisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Kanser cerrahisi denildiğinde ilk akla gelen, kanserli dokunun açık ameliyat yöntemiyle bulunduğu yerden çıkarılmasıdır. Açık ameliyat yöntemine ek olarak, günümüzde laparoskopik cerrahi, robotik cerrahi gibi minimal invaziv yöntemler de yaygın olarak kullanılır. Bu yöntemlerin hepsinin amacı, kanserli dokuyu çıkarmak ve kanserin tekrarlamasını engellemektir. Bu yöntemlerden hangisinin uygun olduğuna, tümörün büyüklüğüne, konumuna ve evresine bakılarak karar verilir. Eğer şartlar uygunsa, laparoskopik cerrahi yöntemi tercih edilir ancak, kanser cerrahisinin asıl amacı, kanserli dokuyu tamamen çıkarmaktır. Hastalığın evresi veya tümörün boyutu laparoskopik yöntemin kullanılmasını mümkün kılmıyorsa açık cerrahi yönteminin kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Kanser Cerrahisi Hangi Kanser Türlerinde Uygulanabilir?

Kan hastalıkları ile ilgili olan kanserler hariç pek çok kanser türünde kanser cerrahisinden faydalanılır. Hastanemizde uygulanan kanser ameliyatlarından bazıları şu şekildedir:

Sindirim Sistemi Kanserleri: Mide, bağırsak, kolon gibi kanser türlerinde, çeşitli görüntülenme yöntemleri kullanılarak tanı konulmasının akabinde laparoskopi cerrahisi kullanılarak küçük delikler açılıp kanserli dokuya ulaşılabilir.

Meme Kanseri: Meme kanseri tedavisinde, kanser cerrahisinin önemi büyüktür. Hastalığın evresine göre, bazı durumlarda meme tamamen çıkarılırken, bazen sadece kanserli dokuyu almak yeterli olur.

Tiroit Kanseri: Operasyon ile tiroit bezinin tamamı alınarak kanserli doku temizlenir.

Üreme Sistemi Kanserleri: Her kanser çeşidinde olduğu gibi, kadın üreme sistemi kanserlerinde de erken teşhis çok önemlidir. Hastalığın evresine göre tedavi seçenekleri değişmekle birlikte, kanser cerrahisi, rahim, rahim ağzı, over kanseri gibi üreme sistemi kanserlerinde de etkili olan bir tedavi yöntemidir.

Beyin ve Omurilik Tümörleri: Hastanemizde uygulanan beyin ve omurilik tümörü ameliyatları, uzman bir ekip tarafından ileri teknoloji yardımıyla, sinirler sürekli kontrol edilerek gerçekleştirilir.

Prostat, Testis, Böbrek ve Mesane Kanserleri: Alanında uzman üroloji doktorlarımız, gelişmiş teknoloji sayesinde üreme sistemindeki tümörleri erken teşhis edebilir, organları ve sinirleri, koruyucu cerrahi yöntemiyle kanserli dokuya müdahale edebilirler.