Yeni doğan bebeklerin bağışıklık sistemleri henüz gelişme aşamasındadır ve dış dünyadan gelen mikroplara karşı savunmasızdır. Aşılar, bebeklerin bağışıklık sistemlerini güçlendirmeye yardımcı olarak onları ciddi hastalıklara karşı korur. Çocuklarda aşı bir nevi koruma kalkanıdır desek yeridir.
Aşılar, bebekleri bir dizi ölümcül hastalıktan korur. Birkaç örnek verelim; Bebeklerde verem aşısı, bebeklerin verem denilen tüberküloz hastalığına karşı bağışıklık kazanmasını sağlar. Bunun dışında difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci, kızamıkçık, kabakulak gibi hastalıklar aşılama ile önlenir. Özellikle bebekler için yaşamsal risk taşıyan bu hastalıklara karşı aşılar, bebekleri hastalıklardan korumanın yanı sıra toplumda da hastalıkların yayılmasını engeller.
Aşılamanın bebekler için önemini vurgulamak gerekirse, aşısız bebeklerin hastalıklara karşı savunmasız olduğunu ve ciddi sonuçlar doğurabilecek hastalıklarla karşı karşıya kalabileceklerini belirtmek önemlidir. Bebeklerin bağışıklık sistemlerini güçlendirmek ve sağlıklı bir gelecek sağlamak için bebeklerin aşılarının zamanında ve düzenli olarak yapılması kritik bir öneme sahiptir. Bu sebeple bebeklerde özel aşı takvimi konusunda doktor tavsiyelerine uymak önemlidir.
Bebekler Hangi Aylarda Aşı Olur?
Bebekler, doğumdan hemen sonra başlayan bir aşı programıyla çeşitli hastalıklara karşı korunurlar.
Meningokok ve Rotavirüs aşıları çocukların yaşlarına, sağlık rehberlerine göre belirli bir sırayla yapılırlar. Aşılar, bebeklerin ilk aylarından tibaren başlar ve çocuğun yaşına göre belirli aralıklarla tekrarlanır.
Rotavirüs aşısı, bebeklerin yaşamlarının ilk aylarında uygulanır. Genellikle iki doz halinde yapılır. İlk doz bebekler 6 ila 15 haftalıkken uygulanmalıdır. İkinci doz ise ilk dozdan 4-8 hafta sonra uygulanır. Bu aşı rotavirüsün sebep olduğu barsak enfeksiyonuna karşı koruma sağlar.
B Tipi Meningokok Aşısı, menenjit yapabilen bakterilerden biri olan, B tipi meningokok bakterisine karşı koruma sağlar. Bu aşı bebeklere, doğumdan 6 hafta sonra belirli aralıklarla yapılır. Bu sıralama sağlık rehberlerine bebeğin yaşına göre değişebilir.
ACWY Meningokok Aşısı, Neisseria meningitidis bakterisinin ACWY suşlarına karşı koruma sağlar. Bu aşı bebeklerde ve küçük çocuklarda uygulanır. Ergenler ve yetişkinler için de önerilebilir.
Bebeklerde Aşı Sonrası Yan Etkiler Nelerdir?
Bebeklerde aşı sonrası yan etkiler genellikle hafif ve geçici olur. Aşı yapılan bölgede hafif kızarıklık ve şişlik görülebilir. Bazı bebekler aşı sonrası hafif bir ateş yaşayabilirler fakat bu ateş genellikle 24 saat içinde düşer. Endişelenmenize gerek yoktur. Bebeklerde aşı ishal yapar mı sorusu da sıkça soruluyor. Aşı sonrası bebeklerde geçici olarak iştahsızlıkve ishal görülebilir fakat bu durum genellikle birkaç gün içinde normale döner.
Şikayet halinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanına başvurabilirsiniz.