Sağlık Rehberi

Kasık Fıtığı Nedir?

Kasık Fıtığı nedir?

Karın içi organların kasık bölgesi kasları arasındaki zayıf alandan cilt altına doğru çıkıp şişlik oluşturmasına kasık fıtığı denir. Kendi kendine iyileşen bir durum olmayıp zaman içerisinde büyüyebilir ya da fıtık içine bağırsak sıkışıp zarar görebilir.

Kasık Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

  • Kasıkta şişlik (Öksürünce, ıkınınca, zorlandığında artar )
  • Şişlik üzerinde ağrı, yanma hissi
  • Öksürürken, eğilirken, ağır kaldırırken ağrı
  • Kasıkta baskı hissi
  • Erkekte testis yanında şişlik ve ağrı

Kasık Fıtığı Teşhisi Nasıl Konur?

Kasık fıtığı teşhisi çoğunlukla fizik muayene ile konulur. Muayene bulgusu öksürme gibi karın içi basıncı arttıran manevralar ile dışarı çıkan fıtığın el ile itilerek yerine geri girmesidir. Henüz şişlik oluşmadan ağrı ile kendini gösteren durumlarda kasık bölgesine yapılacak ultrasonografik inceleme ile de teşhis konulabilir. Sporcu fıtıklarında MR görüntülemesine ihtiyaç duyulmaktadır.

Kasık Fıtığı Tedavisi

Kasık Fıtığı hastalığının tek tedavi yöntemi cerrahidir. Egzersiz, ilaç, alternatif yöntemler ile tedavisi yoktur aksine zaman kaybına neden olup bu süreçte fıtık ilerleyecektir. Kasık fıtığı hastalığının kesinlikle kendi kendine iyileşme ihtimali bulunmamaktadır.

Ameliyat açık ve kapalı (laparoskopik) olmak üzere iki çeşittir.

Açık ameliyatta, ciltten kesi ile girilip doku tabakaları aşıldıktan sonra fıtık bulunur, çevre dokulardan ayrıldıktan sonra fıtık içerisindeki yapılar (bağırsak, yağlı doku vs.) karın içerisine geri gönderilir. Yırtık-delik olan kısım dikişler yardımı ile onarılır ve bu alan üzerine yama yerleştirilir. Dolayısıyla fıtık alınan çıkarılan bir durum değil dikiş ve yama ile onarılan bir durumdur. Hasta hastanede genellikle bir gece yatar ve birkaç günde rahat hareket eder hale gelir.

Kapalı (laparoskopik ) ameliyatta ise üç küçük delik ile bir kamera ve iki alet ile tabakalar arasında doğru aralığa gidilerek fıtık çevre dokularda ayrılır ve önünde kalan yırtık-delik kısım ile karın iç zarı arasına yama yerleştirilip sabitlenir. Çoğunlukla dikiş kullanılmaz.

Gözümüzde şöyle canlandırabiliriz:

Bir mektup zarfını zımba ile delelim, dışarıdan baktığımızda bu delik fıtık olsun, zarfın içerisine kalın bir kâğıt koyup yine dışarıdan baktığımızda deliğin kapandığını görürüz. Laparoskopik fıtık onarımı zarfın içerisine girip kalın kâğıdı zarfın içine bırakma işlemine benzetilebilir.

Laparoskopik Cerrahide;

  • Ağrı daha az,
  • İyileşme daha hızlı,
  • Kesi daha küçük,
  • Günlük hayata daha erken dönüş olur.

Günümüzde birçok bilimsel çalışma göstermektedir ki kasık fıtığı ameliyatında ilk tercih (laparoskopik) kapalı yöntem olmalıdır.

Op. Dr. Okay PIRTI

Genel Cerrahi Uzmanı