Çoğunlukla obezite (bariatrik) cerrahi ismiyle bilinen gastrik bypass ve diğer kilo verme operasyonları, kilo kaybına yardımcı olmak için sindirim sisteminizde birtakım değişiklikler yapmayı amaçlar. Obezite cerrahi, diyet ve fiziksel aktivite ile kilo verilemediğinde ya da kilo nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşandığında uygulanabilir.
Obezite bununla birlikte birtakım yan etkilere de sebep olabilir. Ayrıca, obezite cerrahi operasyonunun uzun süreli cerrahi hem kilo verme açısından hem de fazla kilo ile ilişkili kronik hastalıkların azaltılması bakımından birçok fayda sağlayabilir. Ancak başarısını sağlamaya yardımcı olmak açısından beslenme düzeninde kalıcı sağlıklı değişiklikler ile birlikte düzenli fiziksel aktivite yapmanız önerilebilir.
Obezite Cerrahi Neden Yapılır?
Obezite cerrahi, kilo vermeye yardımcı olmak amacıyla yapılır. Buna ek olarak aşağıda verilenler de dahil olmak üzere, yaşamı tehdit eden, kiloyla ilgili sağlık risklerini azaltmaya yardımcı olmak için de yapılabilir:
- Kalp rahatsızlıkları,
- Hipertansiyon (yüksek kan basıncı),
- Alkolden bağımsız yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) ya da alkolden bağımsız steatohepatit (NASH),
- Uyku apnesi sendromu,
- Tip 2 diyabet (şeker hastalığı).
Obezite Cerrahi Kimler İçin Uygundur?
Bariatrik cerrahi, aşırı kilolu olan her birey için uygun olmayabilir. Obezite cerrahi operasyonuna girebilmek için belirli birtakım tıbbi yönergeleri karşılamanız istenebilir. Bu bakımdan operasyona uygunluk durumunuzun değerlendirilmesi amacıyla kapsamlı bir tarama süreciniz olabilir. Bütün bunlara ek olarak daha sağlıklı bir yaşam tarzına adapte olmak için hayatınızda kalıcı değişiklikler yapmaya istekli olmalısınız. Beslenme ve diyet örüntünüzü, yaşam tarzınızı, bununla ilgili davranışlarınızı ve tıbbi durumunuzu izlemek gibi birtakım faaliyetleri içeren uzun vadeli takip planlarına katılmanız gerekebilir.
VKİ’niz 35 ile 39,9 (obezite) ve buna ek olarak tip 2 diyabet, yüksek tansiyon (hipertansiyon) ya da şiddetli uyku apnesi gibi kilo ile ilişkili ciddi bir sağlık sorununuz varsa bariatrik cerrahi sizin için bir seçenek olabilir. Ayrıca beden kitle indeksiniz (VKİ) 40 veya bundan daha da yüksekse (morbid obezite), obezite cerrahisi uygulanabilir.
Obezite Cerrahi Riskleri
Başka herhangi bir cerrahi operasyonda olduğu gibi obezite cerrahi de hem kısa hem de uzun vadede birtakım potansiyel sağlık riskleri taşıyabilmektedir.
Cerrahi operasyonun taşıdığı sağlık risklerine, aşırı kanama, enfeksiyon oluşumu, anesteziye karşı olumsuz reaksiyonlar, kan pıhtısı oluşumu, akciğer ve/veya solunumla ilişkili problemler, gastrointestinal sisteminizdeki sızıntılar örnek olarak verilebilir.
Obezite cerrahi operasyonunun daha uzun süreli riskleri ve komplikasyonları operasyonun tipine göre değişiklik gösterir. Bu riskler şu şekilde sıralanabilir:
- Bağırsak tıkanıklığı,
- İshal, baş dönmesi, mide bulantısı ya da kusmaya neden olan Dumping Sendromu,
- Safra taşı oluşumu,
- Fıtıklar,
- Hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü),
- Yetersiz beslenme,
- Ülser oluşumu,
- Kusma,
- Asit reflü,
- İkinci veya revizyon, cerrahi veya operasyon ihtiyacı,
- Ölüm (nadir).
Obezite cerrahi hakkında ayrıntılı bilgi almak için bir sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz.