Sağlık Rehberi

Timpanoplasti Ameliyatı Nedir?

Timpanoplasti nedir? sorusunun yanıtını bulmak için öncelikle hastalığı ve nerede meydana geldiğini öğrenmek gerekir. Timpanoplasti, kulak zarı başta olmak üzere kulak içinde oluşan hastalıklar ve kronikleşen orta kulak hastalıklarında özellikle uygulanan bir tedavi yöntemidir. Tıp biliminde Timpanoplasti ameliyatı olarak bilinen bu ameliyat; orta kulak hastalıklarını ve işitme sistemi rahatsızlıklarını hedef alır. Teknik olarak incelendiğinde kulak iltihabının yarattığı duyma kayıpları gibi hassas durumları içine alır.

Orta kulakta meydana gelen iltihabın ve kulakta bulunan kemik yapısının içine hapsettiği iltihabın cerrahi işlemler ile temizlenmesidir. Cerrahi bir temizleme işlemi olan Timpanoplasti işleminin, kulak burun boğaz uzmanları tarafından yapılır. Bu işlemin ve cerrahi müdahalenin ön teşhis sonrası yapılması erken müdahale açısından önem arz eder. Orta kulak ve iç kulak kısımlarının teşhis, analiz ve testler sonrasında hastalık tanısını konulması ile ameliyat gerektirip gerektirmediğine karar verilir. Bu müdahale işlemine başlangıç için uygulanan analizler son derece önemli ve gerekli işlemlerdir. Kulaktaki sorunlara bağlı işitme hastalıklarının içsel ve sistemsel olarak onarılmasını sağlayan bu ameliyat ile kişi sağlığına kavuşturulur.

Timpanoplasti Tipleri Nelerdir?

  • Tıp dilinde kulak hastalığı türünün iki çeşit tipi bulunur. Timpanoplasti tipleri ise iki çeşitte ele alınır. Her iki türü de incelendiğinde şu sonuçlar ortaya çıkar:
    Kronikleşmiş ve hekim tarafından sonucu onaylanmış olan orta kulak hastalıkları için uygulanan bu yöntem sayesinde orta kulakta ve iç kulak kemik yapısı içinde bulunan iltihabın temizlenerek tedavi edilmesi sağlanır. Timpanoplasti yöntemleriyle zar üzerine yönelik bir tedaviyle zarın onarılarak eski sağlığına kavuşması amaçlanır.
  • Kulak zarı delinmelerine bağlı gelişen, işitme sistemine yönelik bir tedavidir. İşitme sisteminin en iyi şekilde yönetilmesi ve tedavi edilmesi hassasiyetini kapsayan bu yöntem ile kişilerin kısa süreçte sağlığına kavuşturulması hedeflenir. “Timpanomastoidektomi” ameliyatında işitme sistemi tedavisini yaparken; kemiğin içinde mevcut hasar ve iltihap da var ise bu da işlem sırasında yok edilir.

Timpanoplasti Ameliyatı ve Sonrası

Timpanoplasti ameliyatı uzman KBB hekimleri tarafından genel anestezi altında yapılır.

Orta kulaktaki hastalıktan kaynaklı oluşan yırtılma ve işitme kayıplarına bağlı olarak ameliyat tercihleri değişebilir. Kulağın çevresinde yer alan kıkırdak yapılarından elde edilen doku ve parçalar ile yırtık onarılması yapılır. Birkaç saat alan bu onarım işlemi sayesinde onarılan dokular zamanla eski sağlığına kavuşur. Timpanoplasti ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler tedavi aşamasını üstlenen uzman tarafından aydınlığa kavuşturulur.

Timpanoplasti sonrası iyileşme süreci işleyişinde herhangi bir sorun ve şiddetli ağrı olmaz. Uzman hekimlerin ilaç takviye ve tavsiyeleri elde edilmek suretiyle oluşacak ağrılar da en aza indirilebilir. Her işlemde yer alan kurallara bağlı kalınarak; dinlenme ve arındırılmış ortam önem taşır. Başarılı bir sonuç için ameliyat işlemi sonrasında antibiyotik takviyesi yapılır. Ayrıca bu ameliyat sonrasında dokularda hijyeni sağlamak ve mikrop kapma sorununu engellemek için sık sık pansuman yapılmalıdır. Oluşacak komplikasyonlar ve mikrop kapma risklerine karşı uzman doktorların tavsiyeleri eksiksiz yerine getirilmelidir. Özel ve devlet hastanesi tercihi uzman hekimler belirlenerek yapılır. Ameliyat sonrası hastaneden kaç günde taburcu olunacağı da hekimler tarafından belirlenir.

Şikayet halinde Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanına başvurabilirsiniz.