Sağlık Rehberi

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Vücutta Neler Olur?

Nasıl Kolay Bırakılır?

Dünya genelinde her yıl, beş milyondan fazla insanın ölümüne yol açan sigara; hayatımızda yer etmiş en zararlı alışkanlıklardan biridir. Dumanında binden fazla kimyasal barındıran ve bunların yetmişten fazlası doğrudan kanser yapıcı özellikte olan sigara, birçok zehirli bileşenden meydana gelir. Sigaranın zararları; başta akciğer olmak üzere, vücut sisteminde birçok organda ciddi sağlık sorunlarına yol açar.

Sigara Akciğere Nasıl Zarar Verir?

Pek çok kişi, “Sigara, akciğere nasıl zarar verir?” sorusunun yanıtını merak eder. Sigara dumanının içinde yer alan ve vücuttan atılamayan toksik maddeler başta solunum yolları olmak üzere ağız içi ve akciğerlere yoğun zarar verir. Tütün dumanı içinde yer alan katran maddesi, direkt olarak kansere yol açan en etkin maddedir. Bunun dışında tütün,yandığı zaman ortaya çıkan farklı maddeler de kansere etki eden bileşenlerdir.

Kan dolaşımıyla birlikte vücuda yayılan maddeler, çeşitli organlarda kansere sebep olur. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre akciğer kanserinin %90’ı sigara nedeniyle meydana gelir. Ayrıca mesane, pankreas, mide, böbrek ve kolon kanserlerinin oluşumunda da sigaranın rolü bulunur.

Nefes almayı, yutkunmayı ve konuşmayı sağlayan gırtlak; sigara nedeniyle doğrudan tahribata uğrayan organlardan biridir. Sigara, gırtlak kanseri olan hastaların %98’inin kurtulamadığı bir alışkanlık olmuştur.

Sigara Bırakma Yolları

Kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltarak hücrelerin oksijensiz kalmasına neden olan sigara kullanımına son verilmesi durumunda kısa bir süre sonra vücudun tüm hücrelerinin yeterli oksijen doygunluğuna ulaştığı gözlenir. Sigarayı bıraktıktan sonra yapılması gerekenler, istikrarlı bir şekilde sürdürülerek kişinin yaşam kalitesi hızlıca artar. Bunun için egzersiz yapmak, bol su içmek ve sigarayı neden bıraktığını hatırlamak iyi bir başlangıç olabilir. Tüm bu denetim yeterli gelmiyorsa kişinin profesyoneller tarafından oluşturulan bırakma seanslarına katılması gerekir. Bu yöntem, en etkili sigara bırakma yolları arasında yer alır.

Sigarayı Bırakmanın Vücuda Olumlu Etkileri

Sigara bırakma yolları, kişilerin kendinde gözlemleyebileceği olumlu değişikliklere kapı aralar. Sigarayı bıraktıktan sonra vücuttaki değişiklikler şu şekilde sıralanabilir:

  • 20 dakika içinde kan basıncı normale döner.
  • 8 saat sonra kanın oksijen yoğunluğu artar.
  • 24 saat sonrasında sigara tüketimi ile artan kalp krizi riski azalmaya başlar.
  • 48 saat sonra tat ve koku duyularında iyileşme görülür.
  • 2 haftada akciğer kapasitesi %30 oranında artar.
  • 1 ay ile 9 ay arasında daha sağlıklı nefes alışverişi sağlanır ve kişi kendini eskiye oranla çok daha enerjik hisseder.
  • 5 yılın sonunda akciğer kanserine bağlı ölüm riski yarıya düşer.
    Sigarayı bıraktıktan sonra cilt; gözlerin aydınlanması ve kırışıklıkların oluşumunun azalması ile öne çıkar. Aynı zamanda kişilerin dişlerin eski rengine dönmesi, saçların parlaklığına kavuşması ise sigarayı bırakmanın olumlu değişikliklerinden sadece birkaçıdır.