Sağlık Rehberi

Ürolojik Kanser Çeşitleri Nelerdir? Ürolojik Kanserler Nasıl Teşhis Edilir?

Ürolojik Kanser Çeşitleri Nelerdir? Ürolojik Kanserler Nasıl Teşhis Edilir?

Ürolojik onkolojinin uzmanlık alanına girmekte olan ürolojik kanserlerin birkaç alt türü bulunmaktadır. Genel anlamda ürolojik kanserler;

  • Böbrek kanseri
  • Mesane kanseri
  • Prostat kanseri
  • Penis kanseri
  • Testis kanseri olarak beş gruba ayrılmaktadır.

Mesane ve böbrek kanseri gibi ürolojik kanser türleri hem erkekler hem de kadınlarda görülebilmektedir. Buna karşılık erkekler için prostat, penis ve testis kanseri bir ürolojik kanser türü olmakla birlikte, kadınlar için de vajina, rahim ve yumurtalık kanserleri cinsiyete özgü olarak gelişmektedir.

Ürolojik Kanserlerin Özellikleri ve Belirtileri Nelerdir?

Ürolojik kanser belirtileri kanser türüne göre değişiklik göstermektedir. Ürolojik kanserler içerisinde en yaygın olan tür prostat kanseridir. Prostat sıvısı üreten ceviz –kestane şeklinde bir bez olan prostat bezinde gelişmektedir. Erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biridir ve genellikle tedavi edilebilir. Mesane kanseri, idrar torbasını etkileyen kanserdir. Çoğunlukla yaşlı erişkinlerde görülür ancak herkes mesane kanserine yakalanabilir. Mesane kanserinin gelişmesi için en yaygın yer mesane iç yüzeyini kaplayan hücrelerdir. Mesane kanseri erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilirliği yüksek olan bir kanser türüdür. Testis kanseri, bir veya iki testiste gelişen kanseri tarif etmektedir. Bu kanser türü genç erkeklerde daha sık görülür ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Testis kanseri genellikle yüksek oranda tedavi edilebilir bir kanserdir. Erkekler testislerde ağrısız şişlikler veya değişiklikler olup olmadığını kontrol etmek için her ay kendi kendine testis muayenesi yapmaya teşvik edilmelidir. Penis kanseri deride veya penisin dokularında bulunur. Penis kanserlerinin çoğu, penisin sünnet derisinde veya glansında (baş) bulunan skuamöz hücreli kanserlerdir. Penis kanseri erken bulunduğunda genellikle tedavi edilebilir ve Türkiye’de çok nadirdir. Bir diğer kanser türü olan böbrek kanseri ise böbreklerde gelişmektedir ve renal hücreli karsinom, yetişkinlerde en sık görülen böbrek kanseri türü olarak bilinmektedir. Tüm bu ürolojik kanser çeşitleri ve özelliklerine göre uygulanacak tanı ve tedavi stratejileri değişiklik göstermektedir.

Ürolojik Kanser Teşhisi Nasıl Yapılır?

Ürolojik kanser teşhisi, ürolojik kanser türüne göre farklılık gösterecektir. Prostat kanseri için transrektal ultrason (prostat ultrasonu) ve prostat biyopsisi en yaygın teşhis yöntemleridir. Mesane kanseri için altın standart tanı yöntemleri sistoskopi ve idrar sitolojisidir. Böbrek tümörlerinin teşhisi için bilgisayarlı tomografi taraması (BT taraması), manyetik rezonans görüntüleme (MR) ve böbrek dokusu biyopsisi kullanılır. Testis kanserleri için skrotum ve testislerin ultrasonu ile kandan tümör biyobelirteçlerinin biyokimyasal analizi kullanılmaktadır. Penis kanseri için kullanılan teşhis yöntemi ise genellikle fizik muayene ve biyopsi olarak karşımıza çıkmaktadır. Doğru teşhis ve tedavi için alanında uzman bir ekip ile çalışmak, sürecin sorunsuz atlatılabilmesi için en önemli kısmı oluşturmaktadır.