Sağlık Rehberi

Akıllı Lens Uygulamaları ile Daha İyi Görüş Mümkün

akıllı lens uygulamaları

Sağlıklı bir insan gözünde, görme olayının %70’i kornea, %30’u ise göz merceği ile gerçekleşir. Doğal mercek hem uzak hem de yakını görebilmeyi sağlayacak şekilde esnek bir yapıdadır. Zamanla mercek bu esnekliğini kaybeder ve görme problemleri meydana gelir. Oluşan görme problemleri, gelişen teknoloji sayesinde akıllı lens uygulamaları ile tedavi edilerek kişinin yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olmaktadır.

Akıllı Lens Nedir?

Hastaların net görmesini sağlamak amacıyla uygulanan katarakt tedavisinde, eskiden monofokal yani tek odaklı lensler tercih edilmekteydi. Gelişen teknoloji ile monofokal lensler yerine günümüzde multifokal lensler daha sık tercih edilmektedir. Multifokal yani çok odaklı lensler, iki ve üç odaklı lensler olarak dizayn edilmiştir. Bu lenslerden üç odaklı trifokal olan lenslere akıllı lensler adı verilmektedir. Akıllı lens uygulamaları, günümüzde en yaygın tercih edilen lens seçeneğidir. En gelişmiş göz içi lensi olan akıllı lensler, kişinin uzak ve yakın görüşü sağladığı gibi net bir görüş şansını artırmaktadır. Yaşa bağlı olarak göz içinde yer alan doğal mercek, çeşitli nedenlerle berraklığını kaybederek görme problemlerine neden olur.

Akıllı Lensler Nasıl Çalışır?

Akıllı lensler, göze gelen ışınları kırarak uzak ve yakın mesafeli nesnelere aynı anda odaklanmayı sağlar. Bu çalışma ilkesi, gözlük veya kontakt lens gereksinimini ortadan kaldırır.

Akıllı Lens Kimlere Uygulanabilir?

Akıllı lensle, özellikle 45 yaşından sonra görülen katarakt hastalarında, göz numarası lazer ile düzeltilemeyecek kadar yüksek olan, yakın ve uzak görüş netliğinde sorun yaşayan tüm hastalara uygulanabilir. Fakat glokom, maküler dejenerasyon, diyabetik maküla ödemi veya diyabetik retinopati gibi göz hastalıklarına sahip hastalar için akıllı lens uygulanmayabilir. Bu hastalarda hekim tarafından detaylı muayene yapılarak alternatif tedavi seçenekleri uygulanır.

Akıllı Lens Ne Kadar Süre Kullanılır?

Akıllı lens uygulamaları kalıcı tedavilerdir. Hastanın göz numarası akıllı mercekler ile sabitlenir. Hasta, ömrünün sonuna kadar herhangi bir deformasyon olmadan akıllı lensi kullanabilir.

Akıllı Lens Operasyonları Nasıl Uygulanır?

Akıllı lens operasyonları, kısa süren, ağrısız ve acısız uygulamalardır. Detaylı göz muayenesinden sonra her iki göz içinde ayrı günlerde olacak şekilde operasyon planlanır. Operasyondan önce anestezik göz damlası ile göz uyuşturulur. Operasyon yaklaşık 10 dakika sürer. Operasyon sonrası hastanede yatma gerekmez. Göz, yaklaşık bir gün bandajlı kalır. Ertesi gün hekim tarafından kontrolleri yapılır. Kişi normal hayatına geri döner.

Akıllı Lens Uygulaması Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Akıllı lens operasyonu sonrası gözün hijyenini sağlamak oldukça önemlidir. Reçete edilen göz damlalarını 5-7 gün boyunca düzenli kullanmak gerekir. Operasyon sonrası ilk hafta yüzüstü yatmaktan, su ile temastan, ağır egzersizlerden, dumanlı ortamlardan kaçınmak gerekir.

Akıllı Lens Kullanımının Yan Etkileri Nelerdir?

Akıllı lenslerin kullanımında görülen iki yan etki vardır. Bunlardan en yaygın rastlananı ışık fenomenidir. Işık fenomeninde, farklı noktalardan gelen ışınlara odaklanmaya çalışan lensin neden olabileceği ışık olayları görülebilir. Bu ışık olayları, parlama veya halolar görme şeklinde görülebilir. Işık fenomeni kişiyi çok fazla rahatsız etmez, zamanla göz bu duruma alışır.

İkinci sık görülen yan etki ise kontrast duyarlılığındaki azalmadır. Kontrast duyarlılığında aynı anda farklı noktalara odaklanma sağlamaya çalışan lenste az bir miktar da olsa görüntü kalitesinde kayıp yaşanabilir.