Sağlık Rehberi

Astım Nedir, Nasıl Olur ve Çocuklarda Belirtileri Nelerdir?

astim-nedir-nasil-olur-ve-cocuklarda-belirtileri-nelerdir-corluvatan

Astım Nedir?” sorusu, hemen her yaştaki kişinin araştırdığı konular arasında yer alır. Astım hastalığı, çağın en yaygın hastalıklarından biridir. Bu hastalık; sadece belirli yaşlarda değil, tüm yaş aralığında görülebilir. Bunun yanı sıra kronik bir rahatsızlıktır.

Astım Hastalığının Belirtileri

Astım belirtileri arasında en belirgin olanı, kuru öksürük ve boğazda hırıltı özelliğidir. Her öksürük ve hırıltı, tabii ki astım hastalığının belirtisi olmaz. Ancak kişide belirtilen diğer semptomlar varsa ve uzun süreli olarak devam ediyorsa mutlaka doktora danışmak gerekir. Her hastalıkta olduğu gibi astımda da erken teşhis her zaman daha kolay bir tedavi süreci geçirmeye yardımcı olur.

Bu hastalık; sadece yetişkinlerde değil, aynı zamanda çocuklarda ve hatta son dönemlerde bebeklerde dahil görülür. Her yaş aralığında hemen aynı belirtiler boy gösterse de yetişkinlerde daha fazla kuru öksürük ve nefes darlığı görülür. Çocuklarda astım hastalığı; özellikle çocuklar koştuklarında, yürüdüklerinde veya uyuduklarında bile nefes darlığı çekme durumudur. Yine aynı şekilde yetişkinlerdeki gibi öksürük belirtileri de vardır. Bebeklerde astım belirtileri arasında huysuzluk, sürekli ağlama, solunum almada hızlanma ve nefes alırken hırıltılı ses yer alır.

“Astım neden oluşur?” sorusu, pek çok kişinin merak ettiği konulardan biridir. Astım hastalığı, kimi insanlarda genetik, kimilerinde ise sonradan doğabilecek bir hastalıktır. Özellikle alerji durumlarında kendini daha çok belli eden bu hastalık, yılın belli dönemlerinde daha sık görülür. Bir şeye alerjiniz var ise bu durum, astımınızı daha çok tetikleyebilir. Aşırı soğuk havalarda, fazla dumanlı veya sisli ortamlarda bulunmanız da öksürüğünüzü artırarak hastalığın tekrar nüks etmesine neden olur. Yapılan bazı teknik testler ile nelere alerjinizin olduğunu öğrenebilir bu sayede alerjik ortamlardan uzak durarak hasta olmanızı engelleyebilirsiniz.

Astım Hastalığının Tedavisi

Her hastalıkta olduğu gibi astım için de belli tedavi yöntemleri vardır. Bu tedavi yöntemlerinden önce alerjik durumunuzu kontrol ettirip size zararlı olabilecek durumlardan kendinizi korumanız en sağlıklı yöntemdir. Bu tür ortamlara maruz kaldığınızda ise bazı tedavi yöntemlerine başvurabilirsiniz. Astım tedavisi arasında en bilineni, ilaç ile tedavidir. Kullanacağınız ilaçlar, sizin hangi yas grubundan olduğunuz ile doğru orantılıdır. Bir ilacı her yaş grubundan insanın kullanması doğru olmaz. Hekiminiz tarafından verilen bu ilaçları düzenli olarak kullandığınızda bu hastalık ile ilgili bir sorun yaşamamaya başlarsınız. “Astıma ne iyi gelir?” sorusunun cevabı, “Öncelikle zararlı olabilecek ortamlardan kendinizi uzak tutmak sonrasında da ilaçlarınızı düzenli kullanmak.” şeklinde verilebilir. Tedavi ile kontrol altına alınıp iyileşebilecek ve ilaçlardan kurtulana bilecek bir hastalıktır.