Sağlık Rehberi

Kalp Kası İltihabı Nedir ve Vücuda Etkileri Nelerdir?

Kalp Kası İltihabı Nedir ve Vücuda Etkileri Nelerdir?

Kalp kası, kalp duvarında yer alır ve kalpten gelen sinyaller sayesinde çalışır. Bu kasın vücudun diğer mekanizmalarına göre daha fazla enerji ve oksijen ihtiyacı vardır. Kalp, tüm organlara kan pompalayan ve onların beslenmesini sağlayan organdır. Bu nedenle kalp hastalıklarının erken fark edilmesi her zaman daha büyük önem taşır ve dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer alır.

Kalp Kası İltihabı Nedir?

Vücudun her organında olduğu gibi kalp duvarlarında yer alan kaslarda da bazı rahatsızlıklar meydana gelebilir. Kalp kası iltihabı yanimiyokardı, ciddi bir hastalık olmakla beraber, kasta meydana gelen iltihaplanma kalp kası hücrelerinin ölümüne sebebiyet verebilir. Bu iltihaplanma sonucu kas, eskisi gibi işlevini yerine getiremez hâle gelir ve bu nedenle vücutta belirgin rahatsızlıklar ortaya çıkar. Kalbin büyük bir bölümünü oluşturan bu kasların iltihaplanması, kalbin büyük bir bölümünün iltihaplanması anlamına gelir. Kalp yetersizliği oluşabilir. Bu sebeple bu konuda dikkatli olunması ve hastalık oluşsa dahi erken teşhis ve tedavi, büyük önem arz eder.

Kalp Kası İltihaplanmasında Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Pek çok kişi, “Kalp kası iltihabı nedir?” sorusundan sonra “Kalp kası iltihabı neden olur?” sorusunu yanıtını araştırır. Kalp kası, kalbin büyük bir bölümünü oluşturur. Bu nedenle kalp kasının iltihaplanmaması gerekir. Bu kasın iltihaplanmasının en büyük nedenlerinden biri, çeşitli enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlar tek tip olmamakla beraber aynı zamanda grip, hapşırık ve korona virüs gibi hastalıklar nedeniyle de türeyebilir. Bunun yanı sıra mikrop ve bakteriler, iltihaplanmayı tetikleyen durumlar arasında yer alır. Kalp kası iltihaplanmasına sahipseniz özellikle kalabalık, fazla sisli veya dumanlı ortamlarda mutlaka maske takmanız gerekir. Bu nedenle bulunduğunuz ortamlarda önlem almanızda yarar vardır.

Yoğun ateş, kalp ağrısı ve sıkışması, nefes daralması ve kalp ritminin normalden daha yavaş veya daha hızlı atması; bu hastalığın en belirgin özellikleri arasındadır. Bu belirtilerin bir kısmı sizde varsa mutlaka hekiminize başvurmanız gerekir. Her hastalıkta olduğu gibi kalp kası iltihaplanmasında da bazı tedavi yöntemleri bulunur. Kalp kası iltihabı tedavisi, öncelikle ilaç tedavisi ile başlar. Bu ilaçlar, vücutta fazla oluşan tuz ve suyu dışarı atmanıza ve bu şekilde kasların rahatlamasına yardımcı olur. İltihaplanmada çok ileri bir rahatsızlık gözlemlenmediyse hastalığın kendi kendine geçmesi de beklenebilir. Destek tedavi ile tamamen iyileşebildiği gibi kalp nakli ve ölümle sonuçlanabilecek kadar ağır tablolar da oluşabilir. Bu nedenle özellikle enfeksiyon sonrası göğüs ağrısı, halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, çarpıntı şikayeti olanlar mutlaka kardiyoloji kontrolü yaptırmalıdır.